Dodano: 25 kw. 2017, 21:15
W Brukseli wystartowały targi SeaFood Expo Global.
Seafood Expo Global jest największym na świecie wydarzeniem skupiającym przetwórców związanych z globalnym rynkiem ryb i owoców morza. Ekspozycje odwiedza ponad 26 000 kupujących, dostawców oraz innych specjalistów ds. szeroko pojętego rynku rybołówstwa z ponad 140 krajów.
W trakcie wydarzenia uczestnicy mają możliwość pozyskania źródeł nowych produktów, nawiązania kontaktów z profesjonalistami z branży i spotkania z dostawcami. Jest to jedyne miejsce, w którym spotyka się globalny przemysł rybny.
Po raz pierwszy w trakcie targów zostało zorganizowane stoisko narodowe. Inauguracja polskiego pawilonu jest efektem działań Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz osobistych starań Marka Gróbarczyka, ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.
Podczas wystawy rodzimi przetwórcy z branży przetwórstwa rybnego mają możliwość zaprezentowania polskich produktów najwyższej jakości. Są one cenione na całym świecie.
Dodatkowym atutem polskiego stoiska są cykliczne pokazy kulinarne, które przyciągają uwagę zwiedzających halę wystawienniczą. Niebanalne potrawy rybne serwowane są przez Tomasza Królikowskiego, niekwestionowanego mistrza sztuki kucharskiej.
Elemntem zamykającym dzień wystawienniczy na polskim stoisku była wizyta João Agiuar Machado, dyrektora generalnego ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa przy Komisji Europejskiej.
Udział MGMiŻŚ w targach Seafood został sfinansowany w ramach projektu w zakresie działania „Środki dotyczące obrotu” w ramach Priorytetu 5. „Wspieranie obrotu i przetwarzania”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” na lata 2014–2020. Projekt realizowany jest w partnerstwie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych.
Biuro Prasowe MGMiŻŚ