WARSZAWA: 12:57 | LONDYN 10:57 | NEW YORK 05:57 | TOKIO 19:57

Czosnkowy łosoś z grilla

Dodano: 24 lis 2014, 18:04

Grilled salmon and vegetablesŁosoś z grilla – Ryby morskie są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Działają one zbawiennie na układ krążenia, ciśnienie krwi, poprawiają funkcjonowanie komórek mózgowych i skóry. Ryby morskie, także łososia zazwyczaj kupuje się w postaci filetów, najczęściej mrożonych. Jest to mięso, które dość łatwo rozpada się, więc jego grillowanie wymaga użycia folii aluminiowej, albo specjalnych koszyczków lub tacek. Łosoś z grilla cieszy się powodzeniem na każdym przyjęciu, jest też zdrową i pożywną potrawą na co dzień.

Składniki:

  • kilogram fileta z łososia
  • cytryna
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

1. Umyj filety, osusz je i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.

2. Posiekaj drobno czosnek, wraz z pozostałymi składnikami umieść go w słoiku, zakręć i dokładnie wymieszaj energicznie potrząsając.

3. Ułóż filety w naczyniu, zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

4. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż osączone kawałki łososia na naoliwionym ruszcie skórą do dołu.

5. Grilluj łososia przez 10-15minut (w zależności od grubości) obracając i smarując marynatą.