Dodano: 24 lis 2014, 18:04
Łosoś z grilla – Ryby morskie są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Działają one zbawiennie na układ krążenia, ciśnienie krwi, poprawiają funkcjonowanie komórek mózgowych i skóry. Ryby morskie, także łososia zazwyczaj kupuje się w postaci filetów, najczęściej mrożonych. Jest to mięso, które dość łatwo rozpada się, więc jego grillowanie wymaga użycia folii aluminiowej, albo specjalnych koszyczków lub tacek. Łosoś z grilla cieszy się powodzeniem na każdym przyjęciu, jest też zdrową i pożywną potrawą na co dzień.
1. Umyj filety, osusz je i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
2. Posiekaj drobno czosnek, wraz z pozostałymi składnikami umieść go w słoiku, zakręć i dokładnie wymieszaj energicznie potrząsając.
3. Ułóż filety w naczyniu, zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
4. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż osączone kawałki łososia na naoliwionym ruszcie skórą do dołu.
5. Grilluj łososia przez 10-15minut (w zależności od grubości) obracając i smarując marynatą.