WARSZAWA: 23:43 | LONDYN 21:43 | NEW YORK 16:43 | TOKIO 06:43

Najnowocześniejsza chłodnia w regionie prawie pełna

Dodano: 03 kw. 2015, 18:16

Należąca do Portu Rybackiego „Gryf” najnowsza i najnowocześniejsza chłodnia w regionie zachodniopomorskim jest prawie całkowicie wypełniona. Obiekt może pomieścić 14 500 ton mrożonych ryb morskich, a obecnie znajduje się tam prawie 13 tys. ton głównie makreli, miruny, dorsza, halibuta i śledzi. Chłodnia wykorzystuje 90% swoich możliwości magazynowych.
– Największe obłożenie mieliśmy w lutym, wtedy w naszej chłodni znajdowało się 14 200 ton ryb- mówi Paweł Stępień, prezes Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowego „Port Rybacki Gryf”.
Budowa zakończyła się w styczniu 2014 roku, kilka miesięcy trwały odbiory techniczne, próby urządzeń oraz uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń i certyfikatów niezbędnych do funkcjonowania na bardzo wymagającym i konkurencyjnym rynku Unii Europejskiej. Od maja ubiegłego roku, chłodnia posiada wszystkie wymagane przez regulacje Unii Europejskiej dokumenty.
– Maszynownię oraz technologię chłodzenia zaprojektowała i dostarczyła amerykańska firma Johnson Controls, to absolutny lider w tego typu rozwiązaniach. Około miliona złotych wydaliśmy na najnowocześniejsze rozwiązania informatyczne, dzięki temu, w chłodni o pojemności ponad 14 000 ton pracuje zaledwie 20 osób- mówi prezes Stępień.
Obok nowego obiektu wciąż funkcjonuje stara chłodnia o pojemności 4 000 ton, w której przechowywane są ryby pochodzące z hodowli. Jaka będzie jej przyszłość? Tego na razie nie wiadomo, ale prezes „Gryfa” podkreśla, że zamierza rozwijać chłodniczy biznes i spółka na pewno jeszcze nie raz zaskoczy nas nowymi, ciekawymi pomysłami.
DSC06151