WARSZAWA: 11:21 | LONDYN 09:21 | NEW YORK 04:21 | TOKIO 18:21

Oświadczenie armatora w związku z porwaniem marynarzy z drobnicowca „Szafir”

Dodano: 27 listopad 2015, 17:46

„W nocy z 26 na 27 listopada 2015 r. statek Szafir, bandery cypryjskiej, z obsadą załogową składającą się z 16 obywateli polskich, został zaatakowany z dwóch łodzi przez uzbrojonych piratów, w odległości ok. 35 mil morskich od wybrzeża Nigerii. Na skutek ataku, 5 członków załogi pokładowej zostało najprawdopodobniej uprowadzonych przez piratów. Pomieszczenia załogi zostały splądrowane, po czym piraci opuścili statek. 11 członków pozostało na statku, z posiadanych informacji wynika, iż nie ponieśli uszczerbku na zdrowiu i obecnie nie grozi im ze strony piratów niebezpieczeństwo.
Statek pozostaje w pozycji na otwartym morzu i technicznie zdolny do żeglugi. Obecnie zmierzają do niego jednostki nigeryjskiej marynarki wojennej wraz z obsadą wojskową i dodatkową obsadą nawigacyjną statku.
W sprawę zostały zaangażowane wszelkie kompetentne służby państwowe.
Ze względów związanych z zabezpieczeniem życia i zdrowia członków załogi, nie będą udzielane jakiekolwiek dalsze informacje.”

Kursy walut

Średnie kursy walut NBP z 2021-10-18

1 EUR - 4,5715 1 USD - 3,9471
1 CHF - 4,2611 1 GBP - 5,4158