WARSZAWA: 03:15 | LONDYN 01:15 | NEW YORK 20:15 | TOKIO 10:15

ZMPSiŚ SA – oświadczenie ws. Bulk Cargo Szczecin

Dodano: 10 Kwi 2019, 13:45

Zarząd Morskich Portów Szczecin i Świnoujście SA z dużym zaskoczeniem przyjął zapowiedź Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego o złożeniu do prokuratury zawiadomienia, w którym zarzuca nam działania na szkodę portu. To bezpodstawne insynuacje, wskazujące na brak wiedzy o istocie rozmów prowadzonych w tej materii pomiędzy ZMPSiŚ SA a Bulk Cargo Szczecin od ponad 3 lat.
Wszelkie działania Zarządu są ukierunkowane na rozwój portów, ekonomiczne i efektywne wykorzystanie infrastruktury portowej, nowe inwestycje oraz zwiększenie konkurencyjności działających tu podmiotów, a co za tym idzie – tworzenie nowych miejsc pracy.
Nie godzimy się na to, aby infrastruktura portowa była wykorzystywana przede wszystkim jako place składowe, ma służyć obrotowi portowemu.
Musimy zaprotestować przeciwko rozpowszechnianym w mediach nieprawdziwym informacjom i insynuacjom o braku woli ze strony Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Niestety, z pełną odpowiedzialnością Zarząd Portu stwierdza, że dotychczasowe działania Bulk Cargo miały na celu przedłużenie w czasie istniejącego stanu rzeczy i były pozorowanymi do zmiany umowy w zakresie warunków dzierżawy.
Od ponad 3 lat prowadzimy rozmowy z Bulk Cargo Szczecin by wypracować optymalne zasady współpracy pomiędzy obiema Spółkami, dostosować do dzisiejszych uwarunkowań rynkowych stawki dzierżawy oraz stopień wykorzystania infrastruktury portowej. Nie możemy bazować na zasadach współpracy ustalonych w 1994 roku, które zawierane były w zupełnie innych warunkach rynkowych i geopolitycznych. Nowa umowa musi być dostosowana do obecnych realiów rynkowych, w tym stawek czynszu, stąd cieszymy się, że w końcu po 3 latach rozmów, zarząd Bulk Cargo Szczecin mówi o konieczności urynkowienia stawek, bowiem właśnie do tego zmierzają nasze rozmowy. Naszym celem jest poprawa efektywności działań obu spółek i ich rozwój. Mamy nadzieję, że obie Spółki w najbliższym czasie osiągną porozumienie.
Nie ma i nie będzie zgody ZMPSiŚ SA i nie tylko, na to aby stosunkowo mała grupa osób wraz ze spółkami powiązanymi z Bulk Cargo Szczecin uwłaszczyła się i czerpała nieuzasadnione korzyści z majątku stanowiącego własność Skarbu Państwa.

Kursy walut

Średnie kursy walut NBP z 2021-02-25

1 EUR - 4,5143 1 USD - 3,6943
1 CHF - 4,0770 1 GBP - 5,2367