Dodano: 02 maj 2019, 8:20
2 maja obchodzimy Światowy Dzień Tuńczyka. W tym specjalnym dniu organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka.
Z tej okazji Światowego Dnia Tuńczyka – kilka faktów o tuńczykach:
Tuńczyki są jednymi z najcenniejszych ekonomicznie ryb. W 2019 roku na słynnej aukcji w Tokio właściciel sieci restauracji sushi zapłacił za ważącego 278 kg tuńczyka błękitnopłetwego aż 2,7 mln euro!
W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci globalne połowy tuńczyka astronomicznie wzrosły: z 0,6 mln ton w 1950 r. do prawie 5 milionów ton obecnie.
Tuńczyk jest coraz popularniejszą rybą także w Polsce. W 2018 roku spożycie tuńczyka wzrosło o 13%, i wyniosło 0,54 kg/osobę, co w sumie daje prawie 21 tys. ton rocznie.
Niestety stada tuńczyka znajdują się pod rosnącą presją: tylko 5 z 19 najważniejszych poławianych komercyjnie stad tuńczyka jest zarządzanych w sposób, który zapobiega ich przełowieniu i pozwala na odbudowę uszczuplonych populacji ryb. Dlatego też niezwykle ważne jest wprowadzenie odpowiedzialnego zarządzania rybołówstwem tuńczyka.
Każdy z nas może wspierać pozytywne zmiany w rybołówstwach tuńczyka, wybierając produkty z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.