WARSZAWA: 00:41 | LONDYN 22:41 | NEW YORK 17:41 | TOKIO 07:41

Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa

Dodano: 06 lip 2022, 7:31

Według danych z raportu „The State of World Fisheries and Aquaculture 2022″ światowa produkcja ryb i owoców morza jest na rekordowo wysokim poziomie, a sektor ten będzie odgrywał coraz ważniejszą rolę w dostarczaniu żywności i zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.
W 2020 r. roczne połowy wyniosły 90,3 mln ton. Taka ilość pozwoliłaby co minutę wypełnić po sam sufit mieszkanie o powierzchni 120 m2.
Całkowita wartość bezpośredniej sprzedaży ryb i owoców morza w 2020 r. wyniosła 406 miliardów dolarów. To więcej niż roczne PKB w Argentynie, Norwegii czy Danii. Globalne spożycie ryb i owoców morza osiągnęło w 2020 r. 20,2 kg na osobę, czyli ponad dwukrotnie więcej niż w latach 60. XX wieku.

W rybołówstwie i akwakulturze zatrudnionych jest ok. 58,5 miliona osób – czyli ok. 1,5 razy więcej niż liczba mieszkańców Polski
Wzrastający popyt na produkty rybne wywiera również trwały wpływ na kondycję naszych mórz i oceanów, a nadmierne połowy są obecnie jednym z największych wyzwań środowiskowych. Problem przełowienia dotyczy już ponad 35,4 proc. stad ryb i nieustająco rośnie od lat 70-tych.
Problem ten jest dostrzegany również przez konsumentów: aż 88 proc. Polaków jest zaniepokojonych stanem oceanów.
Raport FAO podkreśla konieczność przeprowadzenia „niebieskiej transformacji”, która pozwoliłaby na zapewnienie dostępu do pożywienia dla rosnącej populacji naszej Planety, a jednocześnie do zachowania zdrowych ekosystemów morskich.
Rozwiązaniem problemu przełowienia są zrównoważone połowy, które oznaczają, że połowy są odpowiednio zarządzane, a rybacy pozostawiają wystarczająco ryb w wodzie, dbając jednocześnie o cały ekosystem morski.
Każdy z nas jako konsument może przyczynić się do poprawy kondycji mórz i oceanów, wybierając ryby i owoce morza pochodzące ze zrównoważonych połowów, oznaczone niebieskim certyfikatem MSC.